Спори, гіфи та колонії грибка утворюється там, де підвищена вологість, немає притоку свіжого повітря та існує локальне переохолодження. Для утворення грибка або його спір достатньо вологості понад 65%, при цьому не обов’язково, щоб вона була у всьому приміщенні. Стіна або кут будинку з протіканням чи можливістю проникнення вогкості, здатні «розплодити» сотні спор грибка на 1 кв/м.

Колонії грибка можуть бути візуально не видно, проте це не означає, що їх немає. У свою чергу розвиток цих мікроорганізмів у житлових приміщеннях призводить до алергічних захворювань та астми, що дуже небезпечно для людського організму.

Причин виникнення спор та колоній грибка може бути три:

  • відсутність вентиляції чи її погана робота;
  • підвищена вологість (понад 65%);
  • погане прогрівання приміщення.

Усунення цих основних причин ще означає, що колонії грибка пропадуть самі собою. Вони можуть жити та розвиватися, оскільки вже зміцніли та сформувалися. Тому обробка стін, кутів, стелі антигрибковими захисними розчинами, обов’язковий захід після усунення проблем.

Сьогодні існує багато практичних та ефективних вентиляційних систем, які одночасно:

  • видаляють відпрацьоване повітря;
  • забезпечують надходження свіжого та чистого;
  • підтримують оптимальну температуру;
  • не дають вологості перевищити встановлений поріг.

Встановивши таку систему, можна ефективно боротися з грибком та його поширенням по житловому приміщенню, забезпечуючи в ньому необхідну температуру та рівень вологи.

Поява плісняви ​​у приватному будинку

У будинках та котеджах можна часто зустріти плісняву не у верхній частині стіни, а в нижній. Це означає, що у підвалі будинку підвищена вологість, і сире повітря звідти надходить у житлове приміщення. Якщо у підвалі виявиться протікання води, то вона повинна бути усунена якнайшвидше, інакше пліснява зі швидкістю блискавки, розвиватиметься не тільки там, а й перейде у верхню частину будинку. Для підвалу краще встановити гідроізоляцію та природну вентиляцію.

Контролювати стан квартири або приватного будинку на наявність грибка та плісняви ​​потрібно постійно, і в цьому допоможуть побутові вентилятори Вентс , здатні забезпечити всі необхідні життєві параметри. Температура та вологість завжди відповідатимуть нормі, якщо у житловому приміщенні працюватимуть такі системи!